kök
Kollektionen Beyond Local. Ett mastersarbete av Anna Gudmundsdottir.

Lokalproducerat är ett allmänt känt begrepp inom matvärlden men när det kommer till produkt- och designbranschen är det inte lika vedertaget. Oftast är det omöjligt att veta var, hur och av vem de produkter vi fyller våra hem med är tillverkade.

Denna utställning presenterar en kollektion; Beyond Local, som består av bruksföremål för hemmet som är skapade i samarbete med lokala tillverkare. Dessa tillverkare är alla listade på den lokala produktionsplattformen SPOK (Samtida produktion och konsumtion). Objekten är så kallat ”baklängesdesignade”, det vill säga designprocessen bakom objekten har börjat hos tillverkarna. Genom att ta del av tillverkarnas kunskaper och färdigheter är det möjligt att nyttja tillverkningsprocessen för att producera mer effektivt. Målet är att utforska om det finns potential till att producera hållbara produkter, i liten skala och av hög kvalité.

Kollektionen Beyond Local består av till synes vardagliga objekt och står som exempel för sådant som ofta slentrianköps som slit- och slängföremål. Föremålen, som är ämnade för småskalig produktion, har till skillnad från sina massproducerade motsvarigheter, karaktär och härkomsthistoria.

Projektet är ett mastersarbete av Anna Gudmundsdottir som läst det femåriga Industridesignprogrammet vid Lunds Universitet. Projektet tar avstamp i de insikter som samlats in under SPOKs verksamhetstid och är en del i ett fortgående utvecklingsarbete som ämnar utforska hur formgivare kan jobba med lokal och småskalig tillverkning för att främja en mer hållbar produktion.

Medverkande tillverkare: Helsingborgs Gummifabrik, ML BorstTeknik, Pressmekano, Stålmannen, Herman Andersons plåt, R1 svarvare och AC snickeri.

Utställningen pågår fram till den 6 november på Form/Design Center i Malmö.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Dela: