Hållbar konsumtion

Hållbar konsumtion innebär att minimera den påverkan som ens inköp har på natur och miljö. En hållbar livsstil kräver att produkter tillverkas i närområdet, men även att produkterna tillverkas så miljösmart som möjligt.

När produkter tillverkas i närområdet (Sverige eller annat närliggande område) kan det vara lättare att följa tillverkningens påverkan på miljö och ekosystem. Tillverkning i närområdet ger också lägre koldioxidutsläpp och mindre luftföroreningar eftersom transporterna blir kortare. Transporter som är mindre miljövänliga, såsom flygfrakt som ger fem gånger högre koldioxidutsläpp än vägtransporter, kortas eller undviks helt.

Idag står transportsektorn för cirka 25 procent av alla koldioxidutsläpp i världen. Koldioxidutsläpp är den största enskilda orsaken till växthuseffekten.

Andra fördelar med produkter som tillverkas i närområdet

En ökad inhemsk produktion genererar fler arbetstillfällen i landet och bidrar till en ökad välfärd. Fler och fler företag väljer att flytta hem och låta producera sina varor i Sverige. Business Sweden rapporterade 2015  ”Av 600 internationella företag har 50% investerat i ökad tillverkning i Sverige de senaste tre åren – många i direkt konkurrens med utlandet. Där finns bland andra Atlas Copco, Husqvarna och Uddeholm.”

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail