Reijmyre glasbruk i Östergötland producerar både historiska och nyformgivna glasprodukter för Svenskt Tenn.
Reijmyre glasbruk i Östergötland producerar både historiska och nyformgivna glasprodukter för Svenskt Tenn. FOTO: Svenskt Tenn

I utställningen ”Närodlad Design” tar Svenskt Tenn med besökaren bakom kulisserna hos fem svenska verkstäder. Det är företag som har tillverkat möbler, glas, mattor och tennföremål åt företaget sedan decennier. Syftet är att visa den värdefulla hantverkskunskap som finns i Sverige, samt hur materialval och tillverkningssätt gör skillnad för både människor och miljö.

Larsson Korgmakare har i generationer tillverkat Svenskt Tenns rottingmöbler
Larsson Korgmakare har i generationer tillverkat Svenskt Tenns rottingmöbler. FOTO: Svenskt Tenn

Svenskt Tenn har som ett uttalat mål att stödja och utveckla svenskt hantverk, och arbetar för att den hantverkskunskap som riskerar att försvinna med den äldre generationen ska kunna leva vidare. Det gör man genom att själva tillverka den övervägande delen av sortimentet i Sverige och genom att arrangera utställningar som lyfter fram hantverket.

– Det kostar förstås mer att köpa lokalt producerat hantverk, än massproduktion från andra sidan jordklotet, men hantverket håller ofta i generationer vilket gör det mer ekonomiskt på lång sikt. Det har också stora samhälleliga vinster. Man slipper utnyttja jordens resurser, undviker långa transporter och man bidrar till att kunskap och arbetstillfällen stannar i Sverige, säger Lisanne Fransen som är curator för utställningen.

Utställningen ”Närodlad design” i Stockholm öppnar den 15 september och pågår till och med 6 november.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Dela: